· 

Paddenstoelen fotograferen

Wat zijn er veel paddenstoelen dit jaar! Op Facebook en Instagram komen veel paddenstoelenfoto's voorbij. Behalve de bekende, maar altijd mooie, rood-met-witte-stippen zijn er dit jaar veel andere soorten te ontdekken. 

 

Vandaag was ik met een aantal deelnemers van de workshop Herfstfotografie in het Spaarbankbos in Hoogeveen. De grond was bezaaid met oranje bladeren en op het eerste gezicht zie je verder niets bijzonders. Hoe langer je op een plek blijft, des te meer ontdek je. We vonden veel paddenstoelen, maar ze hadden vaak de kleur van hun omgeving. Hoe maak je dan een foto waar de paddenstoel opvalt?

 

Zet je camera op de grond en als het even kan, met de lens iets schuin naar boven. Zo kijk je van onderen naar de paddenstoel en lijkt deze groter. Om de camera stabiel op de grond te zetten, kun je een beanbag gebruiken. Heb je die niet? Een opgevouwen sjaal of handdoek kan ook prima hiervoor gebruikt worden.

Hoe is je achtergrond? Kijk vanaf welke kant je het beste een foto kunt maken, waar is de achtergrond anders van kleur? Maak proeffoto's om te kijken hoe het wordt. Ben je niet tevreden over de achtergrond? Geen paniek, dan moet je even creatief zijn en zelf voor een mooie achtergrond zorgen. In het voorbeeld hieronder heb ik een geel herfstblaadje gepakt en deze bleef mooi staan in het mos.  

Kies een groot diafragma (dus laag getal), zodat alles op de achtergrond en voorgrond wazig wordt. Stel scherp op de rand van de paddenstoel en tadaaa..... een paddenstoelfoto, maar dan net even anders. 

 

Veel succes!

Reactie schrijven

Commentaren: 0