· 

Workshop Beginnen met fotograferen

Regelmatig krijg ik vragen over mijn workshops. De meeste vragen komen van mensen die zich afvragen of zij wel mee kunnen doen, omdat ze heel weinig of niets van de camera af weten. Jazeker! De workshops zijn juist bedoeld om beginnende fotografen enthousiast te krijgen voor deze prachtige hobby. Door je camera beter te leren kennen, heb je straks geen toevalstreffers meer, maar voltreffers. En als dat lukt, dan wordt het fotograferen nog leuker!
 
Weet je echt helemaal niets van de camera? Dan kun jij het meeste leren 🙂
 

De workshops worden gegeven in kleine groepjes. Ik hou van een ongedwongen sfeer, zodat iedereen de gelegenheid krijgt om vragen te stellen en dingen uit te proberen. 
Soort camera
Heb je een camera waarvan je de instellingen zelf kunt bepalen en je wilt weten hoe dat werkt? Dan is deze workshop geschikt voor jou. De camera’s die je zelf kunt instellen zijn:
  • Spiegelreflexcamera’s
  • Systeemcamera’s
  • Hybride camera’s

Welk merk camera je hebt, maakt niet uit. Ze werken allemaal volgens hetzelfde principe, alleen de knopjes kunnen bij de verschillende merken op een andere plek zitten.
Wat wordt er tijdens een workshop gedaan?
We beginnen met kop koffie/thee en wat lekkers. Ondertussen geef ik uitleg over de werking van de camera en stellen we de basisinstellingen in. Zo hebben we allemaal hetzelfde startpunt. Het maakt niet uit wanneer je de juiste knop niet zo snel kunt vinden, daarom ben je hier!
Zodra iedereen de instellingen gelijk heeft, gaan we aan de slag met de halfautomatische instellingen. Door zelf verschillende instellingen te kiezen, zie je meteen hoe jouw camera denkt en wat die gaat doen om genoeg licht binnen te krijgen om de foto te maken. Wanneer je dit ziet, wordt het stapje naar ‘alles zelf instellen’ in de M-stand een stuk kleiner. 
Dit vind ik altijd een bijzonder moment. Zodra we met de workshop beginnen, kijken de meesten me aan met grote vraagtekens in de ogen, maar op DIT moment beginnen de eerste kwartjes te vallen. Dan zie je opeens iemand blij naar het schermpje kijken en meteen op zoek gaan naar een nieuw onderwerp om te fotograferen. Dit is geweldig om te zien, hier doe ik het voor! 

Ik ga dan bij iedereen langs om te vragen en te controleren of ze het inderdaad snappen. Als er vragen zijn, dan gaan we deze oplossen of ik leg iets nog een keertje uit. Pas als iedereen het snapt, gaan we door naar het volgende onderwerp.
Geef de foto wat extra’s mee

 

Dit is een kleine introductie in het anders leren kijken. Nu je weet wat je camera kan, kun je hier ook mee spelen. Maar wat maakt het dat een foto jou wel of niet aanspreekt? Natuurlijk is dit deels een kwestie van smaak, maar ook de manier waarop de foto genomen is. Ik laat je onder andere zien wat het kiezen van je standpunt al met een foto kan doen. 
Na de workshop
Aan het eind van de workshop krijgt iedere deelnemer een naslagwerk mee naar huis. Hierin staat in Jip & Janneke taal beschreven wat we tijdens de workshop allemaal hebben gedaan. Fotograferen is, vooral in het begin, een kwestie van veel oefenen. Je zult nog heel veel onder- of overbelichte foto’s gaan maken, maar dat is niet erg. Nu weet je hoe je de instellingen van je camera kunt aanpassen om dat probleem te verhelpen. 

Loop je toch vast? Dan kun je terugvallen op de hulplijn. Mail me je foto en vertel wat je hebt gedaan en wat je graag had willen zien, dan kunnen we samen de oplossing zoeken.
Nieuwsgierig geworden?
Kijk hier wanneer de volgende workshops zijn. Kun jij niet op deze data of staat er momenteel niets gepland? Neem dan contact met me op en ik laat het je weten wanneer de eerstvolgende weer wordt ingepland.
Naast workshops voor beginnende fotografen geef ik ook andere workshops, zoals Portretfotografie, Avondfotografie, Natuurfotografie, enz. Niet voor alle workshops is het hebben van een zelf in te stellen camera noodzakelijk. Bij de info van de workshops staat dit wel aangegeven. 

Mocht je toch nog vragen hebben, stel ze gerust! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0